Meer over het Haringvliet


In 1575 werd ten zuiden van de Nieuwehaven een nieuwe binnenhaven gegraven. Tussen 1595 en 1598 werden de kaden volgebouwd; in 1596 komt de naam Haringvliet voor het eerst voor. Net als het Buizengat zal de naam Haringvliet verwijzen naar de haringbuizen die hier hebben gelegen.Het Haringvliet was aanvankelijk bedoeld als Stadsvest, later werd het een haven voor de haringvissers, maar dat krijg je met zo'n naam.

Het Haringvliet in 1762. Rechts van het midden de Engelse Episcopale Saint Mary's Church, gebouwd in 1708 en afgebroken in 1914 t.b.v. het Ooglijdersgesticht (geopend 15 februari 1915). Het gebouw links met dat torentje, dat is gebouw Caledonia, was ooit een kerk van de Engelse Prebyterianen, maar die werd in 1848 opgeheven bij gebrek aan leden.Het Haringvliet in 1800. Nu recht voor ons de Engelse Episcopale Saint Mary's Church.Een ansichtkaart uit 1900.Hieronder een foto van het Haringvliet en de Oude Haven vlak voor de verwoesting in 1940.Na de oorlog waren slechts enkele 17e eeuwse panden gespaard gebleven. Retrofit is gevestigd in een van deze historische panden. (Foto: Wikifrits)De ornamenten van Haringvliet 92. (Foto's: Marco Verheij)Ik zie de hoorn des overvloeds die gekruist is met een bos aren... natuurlijke giften; landbouw en natuur, waar de haan een nieuwe dageraad aankondigd. Natuurkracht!Ik zie een helm en een dubbele aesculaap, Een aesculaap wordt geassocieerd met astrologie. Asclepius was zo bekwaam in de medische kunst dat van hem gezegd werd dat hij zijn patiënten terug meegebracht uit de dood.
Hiervoor werd hij gestraft en in de hemel geplaatst als het sterrenbeeld Slangendrager. Deze constellatie ligt tussen het sterrenbeeld Boogschutter en Schorpioen. Schorpioen staat voor kracht, levensenergie, oordeelsvorming en besluitvaardigheid. De helm wordt wel geassocieerd met Hades, de god van de onderwereld (Schorpioen).


Klik hier voor een panoramafoto van het Haringvliet.website: www.siel.nl - hosting: www.kvvmp.com