SIEL en balans in je leven


Als je iets wilt in je leven

en je bent bereid om je balans te zoeken

en elke dag te waarderen

Dan zul je ups en downs meemaken

Maar als je vasthoudt aan je eigen dromen

en je best doet

Dan zul je jezelf echt leren kennen

en dan bereik je meer dan alleen je droom

Dan ben je jezelf !


SIEL staat voor:

 • spiritueel;

 • intellectueel

 • emotioneel;

 • lichamelijk.


Een tafel met vier poten gaat reeds wankelen wanneer een van de poten niet sterk staat. Ieder mens heeft in zijn leven een spirituele, een intellectuele, een emotionele en een lichamelijk kant. Wanneer een van deze aspecten van ons bestaan minder sterk staat, komen we als mens in onbalans.

Laten we eens kijken naar deze vier aspecten, niet in de volgorde van S.I.E.L maar in de volgorde waarin deze over het algemeen aandacht krijgen in onze moderne maatschappij: I.L.E.S. In onze (westerse) maatschappij is de intellectuele kant van ons bestaan sterk vertegenwoordigd. We definiƫren vragen en oplossingen vaak op een intellectuele wijze. Het is niet erg wanneer een kind het niet naar zijn zin heeft op school, als hij maar goede cijfers haalt. Hoeveel goed opgeleide werkzoekenden komen niet bij een reintegratiebureau met de vraag of zij nog een extra opleiding kunnen doen? We zoeken een intellectuele oplossing voor onze problemen. Met ons intellect zit het veelal wel goed.

Vraag jezelf af:

 • welke kennis en vaardigheden heb ik nu?

 • zoek ik naar mogelijkheden om deze te benutten?

 • welke kennis en vaardigheden mis ik?

 • heb ik deze nodig om nu aan de slag te gaan?


Onze lichamelijke kant krijgt eveneens goede aandacht in onze cultuur zij het eenzijdig. Kijk naar de arbowereld: gezond werken betekent een goede stoel, een op juiste hoogte geplaatste monitor, bewegen of heel veel bewegen door sport. We ervaren allemaal in meer of mindere mate vormen van ziekte in ons leven maar we hebben de verantwoordelijkheid voor onze genezing voor een groot deel gelegd bij anderen: de arts, de specialist. de zorgverzekeraar. We weten weinig van zelfgenezing hoewel daar ook een grote kracht ligt. Lichamelijkheid gaat ook over voeding maar daar weten we eigenlijk ook te weinig van. Terwijl ons immuunsysteem grotendeels afhankelijk is van onze darmen, belasten we deze met eten wat nauwelijks voeding is te noemen en waar de darmen overuren voor moeten draaien om het af te breken. Als je ziekte ervaart, wankelt je hele systeem. Hoe zorg je zelf voor een goede gezondheid?

Vraag jezelf af:

 • hoe goed ken ik mijn lichaam?

 • zorg ik goed voor mijn lichaam?

 • wat vertelt ziekte mij?

 • wat eet en drink ik op een dag allemaal?

 • wat doe ik om mijzelf te genezen?

Onze emotionele kant begint wat meer aandacht te krijgen maar we kunnen er soms nog zo weinig mee. Iedereen kent vreugde en heeft op zijn manier last van bepaalde angsten en iedereen zoekt op zijn eigen manier een weg om daar mee om te gaan. Of men zoekt geen manier om er mee om te gaan maar men kiest er voor om bepaalde (negatieve) emoties slechts te ondergaan wachtende tot deze weer zijn geluwd. We identificeren onszelf vaak met onze emoties en zeggen dan: 'ik ben boos', 'ik ben bang'. Wat zijn emoties eigenlijk? Wat is de zin en de onzin van emoties? Wanneer we niet goed omgaan met onze emoties, kunnen we moeilijk een balans vinden in ons hele leven.

Vraag jezelf af:

 • welke rol spelen emoties in mijn leven?

 • ben ik mijn emoties of heb ik deze?

 • wat kan ik leren van mijn emoties?

 • hoe wil ik mij voelen?

De laatste poot betreft onze spirituele kant. Spiritualiteit betekent niet met veel wierook in meditatie zitten hoewel dat opzich heilzaam kan zijn. Spiritualiteit gaat over zingeving, over bewustzijn. Wat is het doel van jouw leven? Welk doel wil je verbinden aan je leven? Welke invulling wil je geven aan je leven? Als je de woorden zingeving en invulling samentrekt, krijg je zinvulling. Spiritualiteit gaat over zinvulling. Een leven zonder zinvulling wordt een vorm van overleven. Als je zinvulling geeft aan je leven, maak je de stap van overleven naar LEVEN.

Vraag jezelf af:

 • Ben ik aan het leven of aan het overleven?

 • Welke zinvulling wil ik geven aan mijn leven?

Ieder mens staat voor de uitdaging een balans in zijn leven te vinden in de spirituele, de intellectuele, de emotionele en lichamelijke kanten van zijn leven. Ieder mens kan voor zichzelf een inventarisatie maken hoe sterk deze poten in zijn leven staan en aangrijpingspunten ontdekken om daadwerkelijk meer balans te creƫren.

voor contactformulier: klik hier

Het is toegestaan de bovenstaande tekst voor eigen doelen te gebruiken mits een duidelijke en volledige bronvermelding wordt toegevoegd.

website: www.siel.nl - hosting: www.kvvmp.com